Maribor – mesto pod Pohorjem

Maribor – mesto pod Pohorjem

Drugo največje slovensko mesto doživlja svoj preporod. Reka Drava, ki je stoletja prinašala dobiček s splavarjenjem, zdaj daje mestu ton in barvo. Slikoviti zaključek Alp, ki se ob mestu dokončno prelevijo v hribčke in iztečejo v doline, ponujajo s svojim Pohorjem ogromno možnosti rekreacije in osvežujoče sprostitve v naravi. Vinogradi se stekajo praktično v mesto, za najbolj žlahtno letino pa vsako leto poskrbi najstarejša trta na svetu. Tudi zaradi tega v Sloveniji Maribor uživa sloves vinske prestolnice, nogometnega mesta in festivala Lent, ki se odvija vsako leto in privabi številne izjemne umetnike.

PREDSTAVITEV

1. DAN:
Nekoč industrijsko mesto ima bogato zgodovino. Njegov začetek sega na malo vzpetinico nad mestom, kjer zdaj stoji kapelica. Mesto bomo začeli odkrivati izpred nekdanjega gradu, ki se odpira na Grajski trg s Florjanovim znamenjem in polnimi lokali. Obiskali bomo Pokrajinski muzej in se spoznali z lokalno zgodovino. Sprehod bomo nadaljevali do Frančiškanskega samostana z baziliko Matere Usmiljenja, ena največjih cerkva v Sloveniji. Preko Trga Leona Štuklja nas bo pot vodila mimo Narodnega doma do reke Drave, kjer še stojijo ostanki srednjeveškega dela mesta. Od Vodnega stolpa do Sodnega stolpa je urejena priljubljena promenada, pa tudi najstarejša trta na svetu. Spoznali bomo vso njeno častitljivo starost in poskusili bisere mariborskega vinarstva. Pot skozi ohranjene srednjeveške ulice nas bo vodila znova v nekdanji center mesta, Glavni trg s čudovito Mestno hišo in Kužnim znamenjem. Čas bo za kosilo in nekaj prostih popoldanskih uric. Po nastanitvi v hotelu si bomo lahko privoščili sprehod v naravi, odlično večerjo in sprostitev v wellnessu.

2. DAN:
Nekaj znamenitosti nam bo popestrilo dopoldne. Povzpeli se bom na zvonik katedrale in si ogledali mesto tako, kot so ga nekoč opazovali stražarji. Sprehodili se bomo do nekdanjega židovskega predela z ohranjeno sinagogo in se podali čez največji mariborski park do priznanega gostišča Trije ribniki, kjer bo poskrbljeno za odlično kosilo. Popoldne bo čas za kratek skok do vznožja Pohorja, kjer se bomo z gondolo odpeljali do vrha, od koder se nam bo odprl prekrasen pogled na mesto in naprej na Dravsko dolino.

CENA PAKETA NA OSEBO

 • Privatna tura z vodnikom in prevozom: od 265 €
 • Skupinsko potovanje: od 210 €

PAKET VKLJUČUJE

 • Sprehod skozi center Maribora
 • Ogled Mariborskega gradu in Pokrajinskega muzeja
 • 1 x degustacija vina
 • 1 x kosilo v izbrani restavraciji/gostilni
 • Povratno vozovnico za Pohorsko vzpenjačo na Pohorje
 • 1 x večerja
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu Habakuk****

Za več informacij o izletih in aktivnostih kliknite tukaj.

DODATNE INFORMACIJE

 • program poteka od 1.5. do 31.10., prihodi so možni vsak dan v tednu
 • program je namenjen skupinam 2–7 oseb in večjim skupinam, za katere lahko program prilagodimo
 • možnost kombiniranja dveh ali več paketov
 • turistična taksa je vključena v ceno
 • zaradi Covid-19 situacije izvajanje Vip tur in skupinskih potovanj do nadaljnjega ni možno

Hotel City ****

Hotel City leži ob reki Dravi v osrčju Štajerke prestolnice Maribor. Do mestnega jedra in glavnih mestnih znamenitosti se lahko sprehodite, le nekaj minut pa vas loči do Pohorja.

Tukaj so prve goste sprejeli leta 2011, ko so prvič odprli svoja vrata. Hotel odlikuje gostoljubje in mlado, ter profesionalno osebje, ki z veseljem naredi korak več za gosta. Povprašajte za izlete v okolico ali za usmeritev do znamenitosti, od katerih ste oddaljeni le nekaj minut hoda, saj vam tukaj mesto praktično leži na dlani. Nikakor pa ne smete domov brez obiska Lenta, ki ves ponosen razkazuje najstarejšo trto na svetu.

Če ne boste po prijetnem raziskovanju jedra ali okolice utrujeni, skočite še v 24 ur odprt fitnes. V avli hotela z modernim pridihom je na voljo Lobby Cafe z manjšo teraso, kjer vam ponujajo pijačo. Vrhunska restavracija City Terasa v petem nadstropju hotela z veliko teraso pa vas bo očarala, ponuja namreč ponuja edinstven razgled na reko Dravo in mariborsko Pohorje.

Vseh 78 sob je klimatiziranih in ima se, minibar, sat. TV, na voljo tudi brezplačen WiFi.

Prepustite se gurmanskim užitkom in razvajanju vaših brbončic ob edinstveno pripravljeni hrani.

Prikaži več

Hotel Betnava ****

Hotel Betnava se nahaja na južnem obrobju Maribora, neposredno ob Betnavskem gozdu. Do središča mesta je le 5 minut vožnje z avtomobilom; prav toliko je od vznožja Pohorja in športnih objektov.

Lega je tukaj več kot priročna za obisk centra mesta, kjer se skrivajo takšne in drugačne zgodbe o krojaču, ki je rešil Maribor pred turškim napadom, do obiska Lenta, ki skriva Staro trto, trto, ki je ne samo najstarejša na svetu, ampak trto, ki še zmeraj rodi. Zanimivi so tudi okoliški kraji, turistične kmetije z enkratno domačo hrano in vini, da ne govorimo o lepoti narave okoli Lovrenških jezer, Črnega jezera … Bližnje Pohorje nudi aktivnosti v vseh letnih časih, saj lahko tukaj kolesarite, pohajkujete ali pa navsezadnje tudi smučate in se kot majhni otroci spuščate s sanmi.

Hotel je prijazen tudi športnikom, saj se nahaja v bližini športnih objektov, v samem hotelu pa se nahaja eden večjih fitnesov s specializiranimi kondicijskimi trenerji. Pohvali se z edinstveno ponudbo »Halal friendly«, ki je pripravljena pod strogimi zahtevami. Hotel je tudi Azijcem prijazen, saj jim pripravijo njim namenjene obroke in med drugim v sobi dodajo jasminov in zelen čaj. Ker pa se zavedajo, kako pomembna je sprostitev, so za vse pripravili pester program masaž.

36 prostorno in udobnih sob z naravnimi elementi je opremljenih z LCD TV, minibarom, klimatsko napravo in brezplačnim WiFijem.

Ko zadiši iz Restavracije Betnava se ve, da se obetajo slastni gurmanski užitki. Samopostrežni zajtrk združuje okuse in želje gostov iz številnih držav, za večerjo pa je na voljo izbor izvrstnih menijev, tudi s pridihom slovenskih jedi. Po naročilu možna hrana brez glutena ali laktoze.

Prikaži več

Maribor

Maribor in njegovo staro mestno jedro vas bosta navdušila s svojimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi in gostoljubnostjo Mariborčanov. Čudoviti mestni trgi z znamenitimi stavbami, Lent z najstarejšo vinsko trto na svetu, Mestni park s tremi ribniki in Piramido … V uličicah vabijo številne kavarne in čajnice, kjer lahko polni doživetij sklenete potepanje po mestu in poklepetate s prijatelji.

Prikaži več

Najstarejša trta na svetu

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, pred Hišo Stare trte še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Preživela je kljub srditim bojem med napadalci in branilci mesta, saj je bila današnja Hiša Stare trte nekoč del mestnega obzidja. Trdoživki niso do živega prišli niti požari, ki so bili zaradi lesenih ostrešij in slamnatih streh v poznem srednjem veku precej pogosti, niti trtna uš, ki je pomorila večino ostalih trt, prav tako ne zavezniško bombardiranje mesta, ko je bila Hiša Stare trte delno porušena, a je tej vzdržljivi rastlini uspelo preživeti.

Tako je danes Stara trta tudi edina rastlina, ki ima lasten muzej v Hiši Stare trte. Danes potomke Stare trte rastejo skoraj na vseh kontinentih in po številnih krajih v Sloveniji. Mariborski oktet in Neuvirtovi Štajerci so trti v čast posneli himno. Trti v čast so v Mariboru in okolici urejene tudi mnoge slikovite vinske ceste in številne vinske kleti.

Grozdje Stare trte je sorte žametovka ali modra kavčina in je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem. 35 do 55 kg simboličnega letnega pridelka vin je ustekleničenega v 2,5 dcl stekleničke znamenitega umetnika Oskarja Kogoja, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo - letno jih napolnijo nič več kot 100!

Prikaži več

Frančiškanski samostan

Manjši bratje so prišli v Maribor verjetno že leta 1240. Leta 1282 so si sezidali samostan pri podružni cerkvi Marije Vnebovzete. Podoba Matere usmiljenja je prišla v cerkvico 1747. Tega leta so se preselili v dotedanji kapucinski samostan, leta 1864 pa so frančiškani prevzeli Marijino cerkev skupaj s slovensko župnijo. Leta 1900 so sezidali nov samostan in novo cerkev, ki je od leta 1906 bazilika.

Frančiškanska cerkev je mogočna stavba s fasado iz rdečega klinkerja, ki stoji na križišču Partizanske in Svetozarevske ulice. Najpomembnejšo mariborsko zgradbo iz obdobja historizma so naredili kot triladijsko baziliko in jo posvetili Mariji, Materi usmiljenja. Po načrtih dunajskega arhitekta Richarda Jordana so jo sezidali med letoma 1892 in 1900. Na tem območju sta že predhodno stala cerkev Matere usmiljenja in kapucinski samostan.
Veličastna dvostolpna bazilika Marije Matere usmiljenja, ki jo zaznamuje neoromanski slog, predstavlja ambicioznost mesta na prehodu v 20. stoletje, saj se je Maribor lahko z njo postavil ob bok večjim mestom, kot sta Dunaj in Gradec. S svojo rdečkasto fasado in prizidanim frančiškanskim samostanom poudarja dostop do mestnega središča na vzhodni strani. Večina slik v cerkvi je delo madžarskega slikarja Ferenza Pruszinskaya, križev pot je naredil Miloš Hohnjec iz Celja, v prezbiteriju pa so vitraži in freske, ki so delo Staneta Kregarja. Orgle so delo Mariborčana Jožefa Brandla, na glavnem oltarju pa je plastika Marije iz 18. stoletja.

Prikaži več

Mariborski grad

Današnji mariborski grad je sestavljen iz dveh delov. Prvega predstavlja upravni dvor deželnega kneza zgrajen med letoma 1478 in 1481, drugega pa SV del mestnega utrdbenega sistema (grajska bastija in loža). Z lastništvom grofov Khislov se je leta 1620 začela dokončna preobrazba dvora v rezidenčni grad, v katerem so med drugim uredili viteško dvorano in dogradili loretsko kapelo. Po letu 1727 je grad prešel v lastništvo grofov Brandis, ki so mu dodali novo stopnišče, nadzidali bastijo ter dokončali ureditev viteške dvorane. Z ureditvijo današnje Grajske ulice leta 1871 je bil grad razpolovljen. Leta 1933 je grad odkupila tedanja mestna občina, Pokrajinski muzej Maribor pa se je vanj preselil leta 1938. V njem se spoznamo z lokalno zgodovino in je izjemno vizualno bogat, saj med drugim vsebuje zbirke likovne umetnosti, pohištva, uniform, razglednic, ur, orožja, fotografij, mode, glasbil, pečnic, obrtno, etnološko in arheološko zbirko.

Prikaži več

Pohorska vzpenjača in Mariborsko Pohorje

Pohorje z najvišjim vrhom Črni vrh, 1543,5 m, se dviga nad mestom Maribor in se od tam razteza proti zahodu. Je zelena oaza prečudovite narave in neštetih možnosti za sprostitev in rekreacijo.

Krasijo ga naravne znamenitosti, kot so šotna barja z jezeri, slapovi in pragozd, do katerih nas pripeljejo številne pohodniške in kolesarske steze, ki prepredajo pohorske gozdove. Za visok srčni utrip poskrbijo adrenalinski park, poletne sanke, gorsko-kolesarski bike park in pozimi seveda številne aktivnosti na snegu. Mariborsko Pohorje se pozimi namreč prelevi v enega največjih smučarskih središč pri nas, katerega posebnost je najdaljša nočna smuka v Sloveniji, pa tudi, da gre pravzaprav za mestno smučišče, saj se je iz mestnega jedra do vznožja Pohorja (oz. spodnje postaje Pohorske vzpenjače) možno v samo 10 min. pripeljati tudi z mestnim avtobusom. Vznožje je še posebej živahno ob Zlati lisici, tekmama za svetovni pokal v smučanju za ženske, ki velja za eno največjih in najpomembnejših športnih prireditev v destinaciji. Ob naravnih danostih in bogati športno-rekreacijski ponudbi ponuja Pohorje tudi druga pristna doživetja, bodisi za ljubitelje vina in kulinarike, bodisi za tiste, ki sprostitev radi poiščejo v centrih dobrega počutja.

Prikaži več
 • H1 Hotel City ****
 • H2 Hotel Betnava ****
 • 3 Maribor
 • 4 Najstarejša trta na svetu
 • 5 Frančiškanski samostan
 • 6 Mariborski grad
 • 7 Pohorska vzpenjača in Mariborsko Pohorje

Transfer z letališča

Gostom, ki k nam prihajate z letalskim prevozom, nudimo ugodne in udobne transferje z več okoliških
letališč. Naš šofer vas bo pričakal ob prihodu ter vas na povratku varno in pravočasno pripeljal do vhoda
v letališko zgradbo. Transfer lahko brez stroškov odpoveste do 72 ur pred pričetkom prevoza. Obvestilo o
točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0€ Potrdi izbor
Ne, hvala

Prevoz od doma do hotela

Gostom iz severne Italije ponujamo možnost prevoza od doma do hotela. Izbirate lahko med
dopoldanskim ali popoldanskim terminom, prevoz je namenjen za rezervacije 2–7 oseb do 5 dni pred
pričetkom prevoza. Obvestilo o točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  550 km
 • Čas vožnje:
  5,5h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0 € Potrdi izbor
Ne, hvala