Od Benediktincev do Kartuzijanov

Od Benediktincev do Kartuzijanov

Slovenija je dežela vinogradov. Severovzhodni del je že skozi zgodovino pomenil vinorodno območje za pomembno gospodo in za preproste domačine. Eni izmed tistih, ki so gojili vinogradniško tradicijo in jo bogatili s svojim znanjem in izkušnjami, so bili tudi menihi v številnih samostanih. Današnja dediščina nam ponuja mešanico arhitekturne in kulturne dediščine, prepletene z izjemno vinsko-kulinarično izkušnjo.

PREDSTAVITEV

1. DAN:
Odkrivanje kombinacije duhovnosti, kulturno-umetnostnih zakladov in vinsko-kulinaričnih dobrot boste začeli v vinski kleti, kjer nadaljujejo več kot 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva. Za degustacijo vam bodo pripravili njihova, večkrat nagrajena vina. Degustacija v prenovljenem, več kot 450 let starem dvorcu bo vinu dodala še dodatno dimenzijo. Ker se nikakor ne boste mogli posloviti, boste izjemen ambient izkoristili tudi za kosilo. Pravijo, da gre hrana tudi skozi srce, zato boste po kosilu obiskali eno največkrat fotografiranih slovenskih znamenitosti – svečinski srček. Maribor, največje mesto tega dela Slovenije vas bo popoldne čakal s svojimi skrivnostmi in najstarejšo trto na svetu. Po ogledu mesta bo večerja v eni izmed številnih restavracij. Nastanitev v hotelu in nočitev.

2. DAN:
Po zajtrku se boste odpeljali proti zahodu, do Žičke kartuzije, najstarejše kartuzije v Srednji Evropi, ki so jo ustanovili v 12. stoletju. Od takrat se je ohranila izjemna arhitektura, ki v evropskem merilu velja za enega glavnih spomenikov zgodnjega kartuzijanskega stavbarstva. Najmogočnejši med njimi so ostanki cerkve sv. Janeza Krstnika z gotskimi okni. Po ogledu boste zavili v bližnjo najstarejšo gostilno na Slovenskem, ki v svoji zbirki hrani srednjeveške kuharske recepte. Po kosilu si boste ogledali eno najzanimivejših vinskih kleti na Slovenskem in končali dan v prijetnem druženju.

CENA PAKETA NA OSEBO

 • Privatna tura z vodnikom in prevozom: od 278 €
 • Skupinsko potovanje: od 219 €

PAKET VKLJUČUJE

 • Ogled benediktanskega dvorca
 • Ogled najstarejše kartuzije na Slovenskem
 • 2 x degustacija vina
 • 2 x kosilo v izbrani restavraciji/gostilni
 • 1 x večerja
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu ****

Za več informacij o izletih in aktivnostih kliknite tukaj.

DODATNE INFORMACIJE

 • program poteka od 1.5. do 31.10., prihodi so možni vsak dan v tednu
 • program je namenjen skupinam 2–7 oseb in večjim skupinam, za katere lahko program prilagodimo
 • možnost kombiniranja dveh ali več paketov
 • turistična taksa je vključena v ceno
 • zaradi Covid-19 situacije izvajanje Vip tur in skupinskih potovanj do nadaljnjega ni možno

Hotel City ****

Hotel City leži ob reki Dravi v osrčju Štajerke prestolnice Maribor. Do mestnega jedra in glavnih mestnih znamenitosti se lahko sprehodite, le nekaj minut pa vas loči do Pohorja.

Tukaj so prve goste sprejeli leta 2011, ko so prvič odprli svoja vrata. Hotel odlikuje gostoljubje in mlado, ter profesionalno osebje, ki z veseljem naredi korak več za gosta. Povprašajte za izlete v okolico ali za usmeritev do znamenitosti, od katerih ste oddaljeni le nekaj minut hoda, saj vam tukaj mesto praktično leži na dlani. Nikakor pa ne smete domov brez obiska Lenta, ki ves ponosen razkazuje najstarejšo trto na svetu.

Če ne boste po prijetnem raziskovanju jedra ali okolice utrujeni, skočite še v 24 ur odprt fitnes. V avli hotela z modernim pridihom je na voljo Lobby Cafe z manjšo teraso, kjer vam ponujajo pijačo. Vrhunska restavracija City Terasa v petem nadstropju hotela z veliko teraso pa vas bo očarala, ponuja namreč ponuja edinstven razgled na reko Dravo in mariborsko Pohorje.

Vseh 78 sob je klimatiziranih in ima se, minibar, sat. TV, na voljo tudi brezplačen WiFi.

Prepustite se gurmanskim užitkom in razvajanju vaših brbončic ob edinstveno pripravljeni hrani.

Prikaži več

Hotel Betnava ****

Hotel Betnava se nahaja na južnem obrobju Maribora, neposredno ob Betnavskem gozdu. Do središča mesta je le 5 minut vožnje z avtomobilom; prav toliko je od vznožja Pohorja in športnih objektov.

Lega je tukaj več kot priročna za obisk centra mesta, kjer se skrivajo takšne in drugačne zgodbe o krojaču, ki je rešil Maribor pred turškim napadom, do obiska Lenta, ki skriva Staro trto, trto, ki je ne samo najstarejša na svetu, ampak trto, ki še zmeraj rodi. Zanimivi so tudi okoliški kraji, turistične kmetije z enkratno domačo hrano in vini, da ne govorimo o lepoti narave okoli Lovrenških jezer, Črnega jezera … Bližnje Pohorje nudi aktivnosti v vseh letnih časih, saj lahko tukaj kolesarite, pohajkujete ali pa navsezadnje tudi smučate in se kot majhni otroci spuščate s sanmi.

Hotel je prijazen tudi športnikom, saj se nahaja v bližini športnih objektov, v samem hotelu pa se nahaja eden večjih fitnesov s specializiranimi kondicijskimi trenerji. Pohvali se z edinstveno ponudbo »Halal friendly«, ki je pripravljena pod strogimi zahtevami. Hotel je tudi Azijcem prijazen, saj jim pripravijo njim namenjene obroke in med drugim v sobi dodajo jasminov in zelen čaj. Ker pa se zavedajo, kako pomembna je sprostitev, so za vse pripravili pester program masaž.

36 prostorno in udobnih sob z naravnimi elementi je opremljenih z LCD TV, minibarom, klimatsko napravo in brezplačnim WiFijem.

Ko zadiši iz Restavracije Betnava se ve, da se obetajo slastni gurmanski užitki. Samopostrežni zajtrk združuje okuse in želje gostov iz številnih držav, za večerjo pa je na voljo izbor izvrstnih menijev, tudi s pridihom slovenskih jedi. Po naročilu možna hrana brez glutena ali laktoze.

Prikaži več

Benediktinci

Dvorec izvira iz 15. stol, iz časa opata Antoniusa I., ko so se obnovile nekatere stavbe na posestvu. Najstarejši del dvorca je več kot 450 let stara obokana vinska klet. Posest Jareninski dvor je v letih 1130-1135 plemeniti Rudolf Wittenswald podaril v zahvalo cerkvi, škof Konrad I. Salzburški pa je celotno posest dodelil benediktinskemu samostanu iz Admonta. Posest se je v stoletjih z dokupovanjem in darovanji še večala. Red je pridobil vinograde tudi na področju Železnih dveri in Kapele. Že l. 1300 je admontski opat Engelbert kupil od radgonskega meščana Lubeta Valba vinograd pri Železnih dverih. Na vseh posestvih so benediktinci pridelovali vino, ki so ga admontski podložni kmetje z vozovi vozili v Avstrijo. Pisni viri govorijo, da so bili samostanski vinogradi vzorno obdelani, a tudi z vinom so vešče kletarili. Menihi so upravnikom dajali pisne napotke, kako naj gospodari kmet podložnik oz. najemnik vinograda iz navodil (»Instructiones«), ki jih je izdal opat Anselm Lierzer leta 1712, v obsežnih 43. točkah. Čudovito prenovljen, več kot 450 let star dvorec in urejena okolica sta skupaj z vinsko degustacijo in kosilom, pripravljenim v profesionalni kuhinji, v kateri pripravljajo najbolj zahtevne kulinarične specialitete, čudovita izkušnja za vse goste.

Prikaži več

Svečinski srček

Srčki so vedno najlepša podlaga za fotografiranje. V Sloveniji obstaja srček, ki se vije med vinogradi in predstavlja prekrasen motiv.

Prikaži več

Maribor

Maribor in njegovo staro mestno jedro vas bosta navdušila s svojimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi in gostoljubnostjo Mariborčanov. Čudoviti mestni trgi z znamenitimi stavbami, Lent z najstarejšo vinsko trto na svetu, Mestni park s tremi ribniki in Piramido … V uličicah vabijo številne kavarne in čajnice, kjer lahko polni doživetij sklenete potepanje po mestu in poklepetate s prijatelji.

Prikaži več

Žička kartuzija

Skozi vas Žiče in nato dolino svetega Janeza pot pripelje do skrivnostne Žičke kartuzije. V tej odmaknjeni in tesni dolinici si je takratni lastnik tega posestva, štajerski mejni grof Otakar III., okrog leta 1155 zadal nalogo, da ustanovi domovanje menihov iz Velike kartuzije na Francoskem. Ti so po prihodu leta 1160 pričeli z izgradnjo večine poslopij, sprva lesenih, kasneje pa povsem zidanih. V 15. stoletju je nastalo še poslopje sedanjega Gastuža, danes ene najstarejših še delujočih gostiln v Srednji Evropi. Redovno življenje je zamrlo, ko je leta 1782 takratni cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke kartuzije. Po letu 1827 so pričele stavbe propadati, zadnje desetletje pa se življenje v Žičko kartuzijo ponovno vrača. V obnovljenem zgornjem delu gospodarskega poslopja so danes na ogled štiri stalne razstave o zgodovini kartuzije, v Otakarjevi peninski kleti pa v miru in spokoju zorijo penine konjiškega Zlatega griča. Pod oboki Žičke kartuzije mojster lončarjenja prikazuje svojo obrt, z delavnicami lončarjenja pa se v izdelovanju lahko preizkusite tudi sami. Sprehodite se lahko tudi po urejenih zeliščnih vrtovih, ter obiščete Zeliščno lekarno - Zelišča iz Žičke kartuzije, ki med svojimi zidovi skriva zakladnico zeliščnih napitkov in zdravilnih pripravkov. V Žički kartuziji pa deluje tudi najstarejša, še delujoča gostilna, Gostilna Gastuž iz leta 1467, ki svojim gostom ponuja tudi samostanske jedi.

Prikaži več

Ogled vinske kleti

Področje okoli Žičke kartuzije je polno odličnih vinskih kleti, kjer lahko poskusite odlična vina. Ena od njih je tudi klet Meum, v kateri boste degustirali njihova vina.

Prikaži več
 • H1 Hotel City ****
 • H2 Hotel Betnava ****
 • 3 Benediktinci
 • 4 Svečinski srček
 • 5 Maribor
 • 6 Žička kartuzija
 • 7 Ogled vinske kleti

Transfer z letališča

Gostom, ki k nam prihajate z letalskim prevozom, nudimo ugodne in udobne transferje z več okoliških
letališč. Naš šofer vas bo pričakal ob prihodu ter vas na povratku varno in pravočasno pripeljal do vhoda
v letališko zgradbo. Transfer lahko brez stroškov odpoveste do 72 ur pred pričetkom prevoza. Obvestilo o
točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0€ Potrdi izbor
Ne, hvala

Prevoz od doma do hotela

Gostom iz severne Italije ponujamo možnost prevoza od doma do hotela. Izbirate lahko med
dopoldanskim ali popoldanskim terminom, prevoz je namenjen za rezervacije 2–7 oseb do 5 dni pred
pričetkom prevoza. Obvestilo o točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  550 km
 • Čas vožnje:
  5,5h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0 € Potrdi izbor
Ne, hvala