Od malice do kolesarjenja v rudniku

Od malice do kolesarjenja v rudniku

Rudarstvo ima na slovenskem zelo bogato tradicijo. Temelji naroda so bili izkopani s premogom in ostalimi rudninami, s katerimi so omogočali razvoj skozi stoletja. Danes se počasi umikajo novejšim in okolju prijaznejšim virom energije, rudnike pa počasi spreminjajo v muzeje in mesto izjemnih doživetij. In čeprav mala, je dala Slovenija tudi nekaj izjemnih osebnosti s področja znanosti. Eden med njimi, Herman Potočnik Nordoong, je poskrbel, da je zapuščina njegovega dela videna tudi pri nas.

PREDSTAVITEV

1. DAN:
Za začetek dneva se boste izobraževali o vesolju, saj se je Hermana Potočnik Noordung s svojo edino knjigo "Problem vožnje po vesolju-raketni motor" v zgodovino zapisal kot pionir vesoljske arhitekture in astronavtike. Njegov najpomembnejši načrt Bivalno kolo, načrt prve vesoljske postaje na svetu, so upodobili v ikoničnemu filmu 2001: A Space Odyssey (Vesoljska odiseja: 2001). Potem, ko boste preverili težo na drugih planetih, se boste okrepčali z malico, nato pa vas čaka prava pravcata odisejada pod zemljo. Z najetimi kolesi boste kolesarili po nekdanjih rovih in spoznavali notranjost gore Peca. V kolikor vam so vam pa ljubša vodna doživetja, pa se lahko po nekdanjih rovih zapeljete v kajakih. Zemlja je črna, prav tako najboljša čokolada. Za konec dnevnih doživetij, bo tako degustacija v eni najboljših čokoladnic v Sloveniji, prava izbira. Po nastanitvi v hotelu se boste okrepili še z večerjo in prijetno utrujeni zaspali v topli postelji.

2. DAN:
Po zajtrku vas bo najprej čakal spust v rov starega rudnika, kjer si boste ogledali Muzej premogovništva Slovenije in v rovu pomalicali pravo rudarsko malico. Čakalo vas bo 18 zanimivih scen iz življenja in dela rudarjev in bogata centralna zbirka slovenske tradicije premogovništva, kjer si boste v spremstvu vodičev lahko pogledali razvoj premogovništva od prvih najdb premoga do danes. Pod zemljo pa niso samo rudniki. Skoraj vsako mesto ima svoje podzemne skrivnosti. Eno zgodovinsko najpomembnejših slovenskih mest, Celje, je uspelo ohraniti pod svojimi ulicami arheološke ostanke iz rimskih časov. Zagotovo vam bo sprehod skoraj 2.000 let nazaj, pričaral svojevrstno doživetje. Ni pa bilo mesto Celje pomembno samo v rimskem času ampak je bilo zaradi Celjskih grofov mesto, ki je v svojem času konkuriralo celo velikemu Dunaju. Ostanki nekdaj mogočnega gradu še vedno stojijo in po kosilu se boste lahko vrnili tudi v ta čas in spoznali eno najvplivnejših rodbin srednjega veka, vsekakor pa najmogočnejšo rodbino slovenske zgodovine.

CENA PAKETA NA OSEBO

 • VIP paket z vodnikom in prevozom: od 298 €
 • Skupinsko potovanje: od 239 €

PAKET VKLJUČUJE

 • Ogled Noordung centra
 • Kolesarjenje v rovu
 • Ogled Čokoladnice z degustacijo
 • Ogled Muzeja premogovništva Slovenije
 • Ogled muzeja Mesto pod mestom
 • Ogled Gradu Celje
 • 1 x malica
 • 1 x rudarska malica
 • 1 x kosilo v izbrani restavraciji/gostilni
 • 1 x večerja
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu ****

Za več informacij o izletih in aktivnostih kliknite tukaj.

DODATNE INFORMACIJE

 • program poteka od 1.5. do 31.10., prihodi so možni vsak dan v tednu
 • program je namenjen skupinam 2–7 oseb in večjim skupinam, za katere lahko program prilagodimo
 • možnost kombiniranja dveh ali več paketov
 • turistična taksa je vključena v ceno
 • zaradi Covid-19 situacije izvajanje Vip tur in skupinskih potovanj do nadaljnjega ni možno

Hotel Vita Dobrna ****

Hotel Vita se nahaja na vstopu v stoletni kostanjev park, ki je tu še iz časov, ko je sem zahajal Napoleonov brat Ludvik.

Če se je v zdravilišču v zelenem okolju in ugodni klimi prijetno počutil Napoleonov brat, se boste tukaj verjetno dobro počutili tudi vi. V zahvalo za uspešno okrevanje se je Ludvik celo oddolžil – dal je zravnati in zgladiti neravna skalnata tla bazena. Nastale so znamenite marmornate kopeli v Zdraviliškem domu, v katerih lahko uživate še danes. Jih ne bi poskusili?

Na prijetno sprostitev vabijo tudi termalni bazeni v hotelu, kjer boste ob notranjih in zunanjih bazenih z zdravilno vodo našli whirlpool, otroci pa svoj bazenček. Na vas čaka tudi priljubljena Dežela savn, ki se razprostira na kar 500 m². Ne pozabite še na Masažno-lepotni center La Vita Spa & Beauty in se prepustite masažam.

V hotelu Vita, najmlajšem in osrednjem hotelu v termah, najdemo 174 sodobnih in klimatiziranih sob, v katerih je na voljo še brezplačen WiFi in minibar. Prostorne sobe so kot nalašč za družine. Hotelsko samopostrežno restavracijo, v kateri se boste najedli do sitega, dopolnjuje prijetno vzdušje Cluba restaurant Kamin in Cafe & Restaurant May. Posladkajte se s sladicami, po katerih slovijo daleč naokoli. Ob petkih in sobotah lahko ob okusni hrani in pijači uživate tudi v živi glasbi ter po želji zaplešete. S predhodno najavo možnost dietne prehrane (doplačilo).

Prikaži več

Depandansa Hotel Park Dobrna ****

Hotel Park se nahaja ob prijetnem okolju zdraviliškega parka, le 300 m od hotela Vita.

V Celjski kotlini, med obronki Paškega Kozjaka, kjer je narava idealna za pohodništvo, kolesarjenje in druge aktivnosti, so skrite Terme Dobrna.

Ali ste vedeli, da tradicija zdravilne termalne vode sega v 15. stoletje, zaradi česar so Terme Dobrna najstarejše delujoče termalno zdravilišče na naših tleh? In če so tukaj bivali takšni in drugačni veljaki, smo prepričani, da bo všeč tudi vam.

Razvajajte in sprostite telo ter duha v bazenih in kopelih kompleksa term, ki so pravi »vrelci zdravja« ujeti iz globine 1200 m. V enem izmed notranjih ali zunanjih bazenov v tretjem nadstropju hotela Vita, ki je od Parka oddaljen 400 m, boste tudi vi našli mesto. Ne pozabite še na vrhunski masažno-lepotni center La Vita Spa & Beauty in atraktivno ponudbo Dežele savn – poskrbite za vračanje in ohranitev zdravja.

V hotelu Park je 40 sodobno opremljenih sob, v katerih je na voljo sat. TV, minibar in brezplačen WiFi.

Bogata kulinarična ponudba v samopostrežni restavraciji hotela Park vas bo z vonji in okusi vrnila v preteklost in v vas prebudila tek. Jedi so pripravljene iz prvovrstnih in kakovostnih lokalnih sestavin ob prepletu tradicije in sodobnih smernic priprave zdrave prehrane. S predhodno najavo možnost dietne prehrane (doplačilo).

Prikaži več

Depandansa Vila Higiea Dobrna ****

Hotel Vila Higiea se nahaja pribl. 50 m od osrednjega hotela Vita. Terme Dobrna ležijo pribl. 12 km od Velenja.

Med najlepše vile v Dobrni spada prav Vila Higiea, v katero se boste zaljubili že na prvi pogled, saj gre za očarljivo staro vilo. Danes je v njej tudi poročna dvorana in pod njo vinska klet z vinoteko. Sprehod skozi 200 let stari kostanjev drevored in pravljični park, v katerem se narava ujema z vijugastimi potkami in igrivim potočkom, vas bo povsem umiril in sprostil. Blizu so tudi slap Šumečnik, jama Ledenica, ki so jo nekoč uporabljali kot skladišče ledu za hlajenje piva iz bližnje pivovarne, in še druge znamenitosti. Za ljubitelje aktivnosti je na voljo še fitnes in številne kolesarke in pohodniške poti.

V vili je 30 udobno opremljenih sob s klimatsko napravo, sat. TV, minibarom in brezplačnim WiFi-jem. Sobe v prvem nadstropju so prenovljeno po načelih Feng Shui.

V samopostrežni restavraciji hotela Vita bo za dobro počutje vaših brbončic poskrbela okusna in zdrava hrana, ob petkih pa priredijo tudi tematske večere s tradicionalnimi jedmi. S predhodno najavo in ob doplačilu možnost dietne prehrane.

Prikaži več

Noordung center

Poslanstvo zavoda je promocija aktivnosti, povezanih z vesoljem, promocija vesoljskih tehnologij, promocija skupne evropske vesoljske politike, promocija tehnoloških dosežkov drugih vesoljskih politik držav, ki imajo visoko razvito vesoljsko tehnologijo, povezovanje podjetij in drugih institucij, ki delujejo na področju razvoja vesoljskih tehnologij, ter promocija in razvoj turizma, z navezavo na aktivnosti ohranjanja in razvoja naravne in kulturne dediščine, umetnosti in razvoja družbeno kulturnih vsebin z namenom kulturalizacije vesolja in združevanja umetnosti, znanosti in gospodarstva. Zavzemanje za večjo prisotnost gospodarstva v aktivnostih vesoljske industrije.V okviru svojega poslanstva zavod upošteva tudi vprašanja etičnosti ter razvoja in uveljavljanja etičnih načel v kulturalizaciji in eksploataciji vesolja.

V sklopu centra si je možno ogledati:
Razstavo o Hermanu Potočniku Noordungu, njegove korenine, življensko pot in njegovo edino knjigo "Problem vožnje po vesolju-raketni motor" s katero se v zgodovino zapiše kot pionir vesoljske arhitekture in astronavtike. Na razstavi spoznate tudi njegov najpomembnješi načrt Bivalno kolo, načrt prve vesoljske postaje na svetu, ki so jo upodobili v ikoničnemu filmu 2001: A Space Odyssey (Vesoljska odiseja:2001).
Razstavo Voyager/ dr. Mavretič se osredotoča na prepoznavanje dela dr. Antona Mavretiča, ki se že dobrih štirideset let aktivno ukvarja z razvojem vesoljskih tehnologij. Med drugim je zasnoval tudi edinstveni instrument PLS za vesoljski program Voyager. Razstavo Vesolje, kjer se lahko v sklopu razstave spoznate z vesoljsko tehnico, na kateri lahko preverite svojo težo na vseh planetih našega osončja, odlitki meteoritov, ki so padli na slovenska tla, fotografije planetov osončja ameriškega fotografa Michaela Bensona z opisi, opremljeni z Braillovo pisavo in primerjavo velikosti planetov v primerjavi proti 1 cm velikem Soncu - Pomanjšani relief Marsa in Merkurja.

Prikaži več

Kolesarjenje po rovih nekdanjega rudnika

Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, pri nas pa je možno kolesariti tudi skozi goro, saj smo našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. Pot poteka po varnih rovih in se vzdigne le za okrog 15 m, a vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov ne dopuščajo lagodnega kolesarjenja.
Kolesarska avantura se prične ko vas sprejme vodnik s katerim se boste skupaj odpravili do vhoda v rudnik. Po prekolesarjeni podzemni poti pridete iz rudnika na Bregu nad Mežico, od koder se spustite po asfaltirani cesti (cca 1,5 km) do izhodiščne točke. Rudarji so pod goro Peco več kot tristo let odkopavali svinčevo in cinkovo rudo. V vseh teh letih so izkopali več kot 800 kilometrov rovov. Večino rovov so rudarji izkopali v trdo kamenino, rudo in jalovino pa so iz rudnika odvažali z vozički po številnih transportnih poteh. Po enem od takšnih rovov danes poteka ta edinstvena, več kot pet kilometrov dolga kolesarska pot. Pot poteka po varnih rovih in se vzdigne le za okrog 15 metrov.
Stalna temperatura okrog 10°C popolna tema in varnostni predpisi v podzemlju zahtevajo posebno opremo. Uporaba čelade in naglavne svetilke je obvezna oprema, ki si jo boste izposodili ob plačilu vstopnine. Priporočamo topla športna oblačila in kolesarske rokavice. Celotna pot traja cca 2,5 ure. Starostna omejitev je 10 let.
Ogled rudnika je možen samo z gorskim kolesom.

Prikaži več

Čokoladnica Lucifer

Začetki blagovne znamke Lucifer Chocolate segajo v leto 2007. Ideja o čokoladi je zrasla iz kuharskih spretnosti ter igranja s čokolado in sladicami, ki jih je doma za družino izdeloval idejni vodja in lastnik podjetja Lučo. Odličnost in originalnost izdelkov sta se hitro razširili med ljudmi, saj je čokolada postala tako osebno kot poslovno darilo za znance in poslovne partnerje. Zanimanje je hitro raslo, z njim potreba po večji in zmogljivejši proizvodnji, zato se je leta 2009 Lucifer preselil v večje prostore, kjer se je poleg čokoladnice odprla tudi kavarnica s prodajo izdelkov. Zgodba o blagovni znamki Lucifer Chocolate se je začela z veliko ljubeznijo do čokolade in želje po ustvarjalnosti. Iz prvih ročno izdelanih čokoladnih pralinejev je v kratkem času zrasla pravljična čokoladnica, ki sta ji kmalu sledili tudi prodajalna in kavarna Lucifer. Izbor vrhunskih čokoladnih izdelkov je pester in za vsakega se nekaj najde – od pralinejev in tortic najrazličnejših okusov do čokoladnih tablic, vroče čokolade in čokoladnih namazov ter najrazličnejših darilnih bonbonier. Vsi izdelki so zaviti v elegantno embalažo, ki ohrani njihovo svežino in kakovost. Vsi izdelki Lucifer Chocolate so ročno izdelani, oblikovani s spretnostjo in z občutkom, kar se izraža v originalnosti oblik in okusov. Uporabljena kakavova zrna prihajajo iz daljnih dežel okoli ekvatorja, kjer rastejo najboljše vrste kakavovca, ki vsebujejo prefinjene arome. V kombinaciji z vrhunskimi okusi in dodanimi sestavinami s celega sveta so izdelki Lucifer Chocolate užitek, ki si ga boste zaželeli znova in znova.

Prikaži več

Rudnik Velenje

Čaka vas 18 zanimivih scen iz življenja in dela rudarjev. Pripravili so bogato centralno zbirko slovenske tradicije premogovništva, kjer si boste v spremstvu vodičev lahko pogledali razvoj premogovništva od prvih najdb premoga do svetovno znane Velenjske odkopne metode – tako delajo rudarji danes. Predstavljena je tudi zgodovina Premogovnika Velenje, seznanili pa se boste s knapovskim stanovanjem izpred leta 1930 in s tem spoznali bivanjsko kulturo »knapov« pred 100 leti. Spoznali boste »aufzuge« v Črni garderobi, kopalnico, legendo o skoku čez kožo, galerijo v Beli garderobi in muzejsko trgovinico.

V spremstvu vodičev boste v premogovnik vstopili povsem enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblekli se boste v rudarska oblačila, površnik, si nadeli čelado, s sabo dobili rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili 160 metrov v globino. Rudniško dvigalo iz leta 1888 je najstarejše še delujoče dvigalo v Sloveniji. V uri in pol si boste v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kakšno je danes. Zgodbo oblikujejo scene in lutke rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Spoznali boste mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenili z vožnjo s podzemno železnico.

Na koncu si boste ogledali še Belo in Črno garderobo z zbirko razvoja premogovništva in rudarsko stanovanje iz leta 1930.

Prikaži več

Celeia – mesto pod mestom

Arheološko razstavišče Celeia - mesto pod mestom v kleti Knežjega dvora je doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ«. Njena nema, vendar slikovita govorica Vas vabi, da se sprehodite med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta.

Ugodna in zaščitena lega ob zavoju reke Savinje, bogato zaledje Savinjske doline in križišče trgovskih poti so naše prednike že v prazgodovini privabili na področje današnjega Celja. Najstarejša naselbina na Miklavškem hribu je znana že iz pozne bronaste in starejše železne dobe (9. do 6. stoletje pr. n. š.), keltski Tavriski pa so v mlajši železni dobi na terasi Miklavškega hriba nad mestnim parkom postavili eno od svojih pomembnejših središč. O pomenu tedanje keltske naselbine pričajo med drugim tudi ostanki kovnice srebrnega denarja.

Leta 15 pr. n. š. je bilo Noriško kraljestvo, v njegovem sklopu pa tudi oppidum Kéleia, priključeno rimski državi. V letih vladavine cesarja Klavdija (41-54 n. š.), v obdobju, ko je Norik postal rimska prokuratorska provinca, je Celeja med prvimi v provinci dobila status municipija (samostojnega mesta) s polnim imenom Municipium Claudium Celeia. Naslednji dve stoletji sta predstavljali za mesto obdobje največjega razcveta in tudi fizične rasti.. V obdobju pozne antike se je Celeia močno zmanjšala, po izteku 5. in v 6. stoletju pa se nekoč cvetoče mesto skoraj ni več omenjalo.

Prikaži več

Celjski grad

Romantičen, zapeljiv, mogočen, temačen, strašljiv, celjski ... Vse to je Stari grad Celje. Predstavlja obvezno destinacijo za vse obiskovalce Celja ne glede na to, od kod prihajajo. Mogočni grad z obzidjem, ki že stoletja vlada na griču nad mestom, vas bo že od daleč pustil brez besed. Ko ga boste obiskali, vam bo v spominu ostal za vedno.

Stari grad Celje je v pisnih virih prvič omenjen leta 1323. Njegova podoba je bila sprva mnogo skromnejša, saj je obsegal le romanski palacij z obzidjem. Današnjo podobo je grad dobil kasneje, ko so ga prevzeli grofje Celjski, najbolj znana in najpomembnejša vladarska rodbina na območju današnje Slovenije. Svojo oblast in politično moč so širili daleč po tedanji Evropi in tako krojili usodo širšega zemljepisnega območja. Prvi med Celjskimi, ki se je z ženo in štirimi otroki preselil na Stari grad Celje, je bil Friderik I. Ob vselitvi je grad temeljito spremenil in povečal v stanovanjsko rezidenco. Grad se je nato postopoma širil. Okoli leta 1400 sta bila na vzpetini zgrajena še štirinadstropni obrambni stolp, imenovan Friderikov stolp, ter obrambno obzidje, ki sta se ohranila vse do danes. Friderikov stolp je dobil ime po Frideriku II. Celjskem, ki je bil v stolpu zaprt. Dinastija Celjskih se je končala s smrtjo zadnjega moškega potomca, Ulrika II.

Grad je s prenovo dobil tudi sodoben Turistično informacijski center in Kavarno Veronika ter tako postal atraktivna turistična točka, ki ponuja prelep razgled na mesto in okolico. V Turistično informacijskem centru lahko obiskovalci izberejo promocijske zloženke, informativno gradivo o gradu, Celju in okolici ter informacije o znamenitostih in prireditvah v Celju. Na voljo je pestra izbira spominkov ter izdelkov domače in umetnostne obrti.

Stari grad Celje je vsako zadnjo soboto v avgustu prizorišče tradicionalne srednjeveške prireditve »Dežela Celjska vabi«, v poletnih mesecih pa se na njem odvija program Živa zgodovina, ki obiskovalcem ponuja možnost, da z obiskom postanejo del »žive« zgodovine in v avtentičnem okolju mečujejo z vitezi, streljajo z lokom, se spogledujejo z grajskimi princesami, ustvarjajo v srednjeveških delavnicah …

Prikaži več
 • H1 Hotel Vita Dobrna ****
 • H2 Depandansa Hotel Park Dobrna ****
 • H3 Depandansa Vila Higiea Dobrna ****
 • 4 Noordung center
 • 5 Kolesarjenje po rovih nekdanjega rudnika
 • 6 Čokoladnica Lucifer
 • 7 Rudnik Velenje
 • 8 Celeia – mesto pod mestom
 • 9 Celjski grad

Transfer z letališča

Gostom, ki k nam prihajate z letalskim prevozom, nudimo ugodne in udobne transferje z več okoliških
letališč. Naš šofer vas bo pričakal ob prihodu ter vas na povratku varno in pravočasno pripeljal do vhoda
v letališko zgradbo. Transfer lahko brez stroškov odpoveste do 72 ur pred pričetkom prevoza. Obvestilo o
točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0€ Potrdi izbor
Ne, hvala

Prevoz od doma do hotela

Gostom iz severne Italije ponujamo možnost prevoza od doma do hotela. Izbirate lahko med
dopoldanskim ali popoldanskim terminom, prevoz je namenjen za rezervacije 2–7 oseb do 5 dni pred
pričetkom prevoza. Obvestilo o točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  550 km
 • Čas vožnje:
  5,5h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0 € Potrdi izbor
Ne, hvala