Štajerske vinske kleti

Štajerske vinske kleti

Štajerska je poznana povsod po svetu po svojih odličnih vinih. Vinske kleti so doživele že marsikatero zgodbo in popestrile vsakdanjo enoličnost. Skozi zgodovino so se v njih kalila mnoga vina in vinarji so v njih preizkušali in dopolnjevali vinske umetnine. Mesta Ormož, Ptuj in Maribor se lahko tudi vinarjem zahvalijo za svoj sloves v svetu. Skozi pokrajino teče reka Drava, ki je skozi zgodovino pomenila avtocesto za trgovino z lesom, danes pa daje mestom romantičen pridih. Ptuj in Maribor se lahko ponašata tudi z nazivom NAJ – Ptuj je najstarejše slovensko mesto, v Mariboru pa uspeva najstarejša trta na svetu.

PREDSTAVITEV

1. DAN:
Področje okoli slovenskega Jeruzalema je polno goric. Na njih že stoletja uspeva najboljša trta in iz njenih plodov priteče najžlahtnejši sok. Skrbni vinarji ga predelajo v vino, ki slovi po vsem svetu. Najprej si boste ogledali eno izmed številnih slovenskih kleti, v bližnji zidanici s prelepim pogledom pa degustirali nekaj kozarčkov vina. Kosilo vas bo čakalo v Ptuju, slovenskem najstarejšem mestu. Njegova največja znamenitost so kurenti, katerih izjemnost je prepoznal tudi UNESCO in ki v enem najbolj barvitih karnevalov na svetu vsako pomlad odganjajo zimo. Po kosilu si boste mesto tudi ogledali, nato pa bo v eni izmed številnih ptujskih kleti poskrbljeno za še eno degustacijo in večerjo. Hotel bo zelo blizu ali v samem centru mesta, zato bo večerni sprehod še toliko bolj sproščujoč.

2. DAN:
Po zajtrku se boste odpeljali do Maribora, drugega največjega slovenskega mesta. V kolikor bo mogoče, boste lahko za doplačilo izkusili splavarsko tradicijo in se vrnili v čas, ko se bilo splavarjenje po reki Dravi eno izmed donosnejših dejavnosti. Maribor ima še veliko za pokazati, zato se boste sprehodili po njem, si pogledali glavne znamenitosti in odkrili kakšno skrito ulico, vsekakor pa boste lahko občudovali najstarejšo trto na svetu. Pred kosilom boste, za aperitiv, poskusili lokalno žganje, nato pa preverili, kako teknejo mariborske dobrote. Po kosilu se boste odpeljali v Gornjo Radgono, kjer pridelujejo najbolj znano slovensko penino. Znova boste lahko občudovali slovensko vinsko klet in preverili, zakaj je Štajerska tako priljubljena med popotniki.

CENA PAKETA NA OSEBO

 • VIP paket z vodnikom in prevozom: od 328 €
 • Skupinsko potovanje: od 269 €

PAKET VKLJUČUJE

 • Ogled vinske kleti v Ormožu
 • Degustacija vina v zidanici
 • Ogled Ptuja
 • Degustacija vina v ptujski kleti
 • Ogled Maribora
 • Degustacija žganja
 • Ogled vinske kleti Gornja Radgona
 • 2 x kosilo v izbrani restavraciji/gostilni
 • 1 x večerja
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu ****

Za več informacij o izletih in aktivnostih kliknite tukaj.

DODATNE INFORMACIJE

 • program poteka od 1.5. do 31.10., prihodi so možni vsak dan v tednu
 • program je namenjen skupinam 2–7 oseb in večjim skupinam, za katere lahko program prilagodimo
 • možnost kombiniranja dveh ali več paketov
 • turistična taksa je vključena v ceno
 • zaradi Covid-19 situacije izvajanje Vip tur in skupinskih potovanj do nadaljnjega ni možno

Grand Hotel Primus ****

Grand Hotel Primus na sodoben način pripoveduje o tem, kako so nekdaj znali uživati bogati Rimljani, ki so prečkali te kraje. Uživate lahko v hotelskem bazenu in wellnessu ali pa se pridružite veselici na osrednjih bazenih, kjer je najbolj veselo na poletnih toboganih. Hotel se nahaja v osrčju term.

Sproščate se lahko v Valens Augusta wellnessu, kjer vas bodo premamile termalne kopeli in Svet savn Flavia, privoščite pa si lahko tudi razne lepotne programe ali masaže. Zaplavajte v intimnem vzdušju bazenskega kompleksa Vespasianus, kjer je tudi otroški bazen, bazen z zunanjim izhodom in dva whirpoola. V bližini je Termalni park s še več zabave.
Hotel, ki je ime dobil po slavnem rimskem vojskovodji Marcusu Antoniusu Primusu, ima skupaj 118 sodobno zasnovanih sob. Vse imajo LCD TV, brezplačen WiFi, minibar, večinoma imajo tudi balkon.

V hotelski restavraciji vam nudijo samopostrežne zajtrke.

Prikaži več

Hotel Mitra ***

V prijetnem okolju starega mestnega jedra mesta Ptuj, se nahaja Hotel Mitra.

Hotel spada v verigo tipičnih manjših hotelov, vodenih na družinski način, poimenovano Hoteli z zgodbo oziroma Story hotels. To so hoteli, ki zraven vrhunskih storitev nastanitve in klasične hotelske ponudbe ponujajo tudi zanimivo zgodbo in izpostavljajo tradicionalne vrednote in značilnosti kraja, kjer stojijo, ter izjemno pristno, prijetno in domače vzdušje.

Tudi vi ustvarite svojo zgodbo. Bo sproščena ali polna doživetij? Za sprostitev poskrbi hotelski Wellness salon Venera, ki ponuja savne, whirpool in masaže. Na spoznavanje vinske kulture vas vabi vinska klet, kjer boste okušali žlahtna vina. Če iščete darilo za prijatelje, z vrhunskim vinom, ki ga lahko kupite tukaj, ne morete zgrešiti.

Ne pozabite raziskati najstarejšega mesta v Sloveniji, Ptuja. Obiščite enega od najimenitnejših gradov V Sloveniji in uživajte v razgledu, ki se razteza nad opečnatimi strehami in tlakovanimi ulicami. Tudi Slovenski in Mestni trg vas ne bosta razočarala. Če boste na Ptuju v času Kurentovanja, boste na ulicah zagotovo srečali mistično bitje in najpomembnejši ptujski lik – Kurenta, čez leto pa ga lahko najdete v Kurentovi sobi ali v zbirki mask na Ptujskem gradu.

Tako kot v središču mesta, tako boste tudi v hotelskih sobah začutili preplet bogate zgodovine in sodobnosti. V hotelu je 29 tematsko opremljenih sob. V vseh sobah je sat. TV, brezplačen WiFi, minibar in sušilnik za lase.

Dan začnite z okrepčilnim zajtrkom v zajtrkovalnici in hišno kavo Kipertz v od mestnega vrveža odmaknjenem Mitrovem vrtu. Kasneje si v slednjem privoščite še sladico in osvežilne pijače.

Prikaži več

Jeruzalem

Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na hribu, da bi si odpočili. Sprejeli so jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili božansko dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo kar tam, kraj pa poimenovali za svoj Jeruzalem.

Danes je Jeruzalem slikovita vasica, ki je nastala okrog Marijine cerkve iz leta 1652. V njej najdete podobo matere božje, za katero pravijo, da so jo križarji prinesli seboj naravnost iz svete dežele. Ob cerkvi stoji dvorec Jeruzalem, ki je danes preurejen v butični hotel z bogatim botaničnim vrtom, vrednim ogleda. Jeruzalem je najvišji vrh v okolišu, na nadmorski višini 341 m. Ob jasnih dnevih pogled seže celo do Blatnega jezera.

V tem delu Slovenije so se z vinarstvom ukvarjali že davno pred prihodom Rimljanov. Vinorodne Ljutomersko-Ormoške gorice v Prlekiji že od nekdaj nudijo idealne pogoje za pridelavo belih vin. Vinograde razvaja obilica sonca, hladne noči in prst bogata z mineralnimi snovmi, ki izvirajo še iz časa panonskega morja pred desetimi milijoni let. Najboljši vinogradi regije se nahajajo prav na hribih, ki obkrožajo biser regije, vasico Jeruzalem. Tu se rojevajo nekatera najboljša vina. Šipon je lokalna sorta, ki velja za ponos Jeruzalema in Prlekije. Izstopa z izjemnim karakterjem, prepoznavno svežino in bogatim okusom. Legenda pravi, da ime šipon izvira še iz časa Napoleonovih pohodov. Domačini so vojakom za osvežitev ponudili kozarec svojega vin, ti pa so ob pokušini od navdušenja vzklikali: »C'est si bon!« (To je dobro!). Domačini jih niso dobro razumeli in mislili, da vzklikajo šipon.

Klopotec je varuh vinogradov, ki s klopotanjem preganja ptice v času, ko grozdje dozoreva. Tradicionalen klopotec Prlekije ima štiri vetrnice, vsak dela pa naj bi bil iz drugačnega lesa. Pripisujejo mu posebno moč varovanja vinogradov, ne le pred škodljivci. V naših krajih ga navadno postavljamo na Veliko mašo, 15. avgusta, ali že na Lovrenčev dan, 10. avgusta. V Hermancih, na vrhu prleškega griča Strmec, kjer stoji največji klopotec na svetu!

Prikaži več

Ptuj

Ptuj je nadvse zanimivo in skrivnostno mesto z najstarejšo zgodovino v Sloveniji ter mnogimi znamenitostmi in pristno turistično ponudbo. Mesto leži v slikoviti pokrajini med Slovenskimi goricami in Halozami ter Dravskim in Ptujskem poljem, kjer se prepletajo mnoge naravne znamenitosti. A Ptuj ni samo najstarejše slovensko mesto, saj se ponaša tudi kot mesto festivalov in mnogih drugih kulturnih dogodkov, ki skozi vse leto popestrijo dogajanja v starem mestnem jedru ter okoliških krajih.

Prav ti kraji pa so pravi raj tudi še za tako zahtevne gurmane in ljubitelje pristne domače kulinarike. Turistične kmetije in vinotoči na Ptujskem so znani po izjemni domači hrani in odličnih vinih. Skratka z obiskom v najstarejšem slovenskem mestu in njegovi slikoviti pokrajini z nežnimi griči Slovenskih goric in Haloz boste spoznali majhen delček sveta, ki je vsekakor vreden vašega obiska ali aktivnega preživljanja prostega časa.

Prikaži več

Vinska klet Osterberger

Vinska klet in vinoteka Osterberger se imenuje po prvih lastnikih hotela, Francu in Constanci Osterberger, ki sta leta 1890 na dražbi kupila hišo in pravico do opravljanja kavarniške obrti. Družina je bila v hotelu do leta 1945, nato je pa lastnica postala država. Spomin na lastnika najdete v valuti fasade, kjer so zapisane inicialke njunih imen F(ranz) C(onstanza) O(sterberger). Franc Osterberger starejši je umrl leta 1905, njegove posle pa je prevzela vdova Konstanca. Po njeni smrti so vso premoženje podedovali njuni otroci. Sin Franc Osterberger je kasneje vodil hotel, Aleksander pa se je podpisoval kot upravitelj skupnega posestva Osterberger na Gorci, v Dežnem 43. Danes v stavbi z baročnim pročeljem in zelo zanimivo zgodovino gostuje čudoviti mestni Hotel Mitra, ki se nahaja v okolju starega mestnega jedra mesta Ptuj, na Prešernovi ulici 6 in Grajski ulici 1. Celoten hotel s svojo lokacijo, zunanjo podobo in z notranjo ureditvijo prostora prikazuje videz starega mestnega jedra. Prvi zapisi o objektu so iz leta 1777.

S prenovljeno vinsko kletjo in vinoteko je hotelu uspelo obudil še eno zgodbo, ki je bila močno prisotna v razvoju bogate zapuščine sedanjega hotela in najstarejšega slovenskega mesta Ptuja. Že nekaj let pred in po letu 1900 se je v hotelu odvijala izredno pomembna dejavnost tistega časa, ki jo je vodil Franc Osterberger starejši, ki ni bil le hotelir in kavarnar temveč tudi vinski pridelovalec in vinski veletrgovec, specializiran za vina s haloškega območja.

Zveza kmetijskih društev Štajerske je je leta 1907 vinogradništvu Osterberger dodelila srebrno državno medaljo s častno listino za dosežke na področju vinogradništva.

Vinska klet sprejme do 40 ljubiteljev žlahtne kapljice, v pestri ponudbi vinoteke lahko vsak obiskovalec izbere in kupi vrhunsko vino, ki si ga zaželeli zase ali svoje prijatelje. Omamen vonj, prefinjen okus, zapeljiva aroma, vinska kultura in skrbna pridelava današnjih vinogradnikov iz vinorodnih dežel Slovenije bo poskrbelo, da lahko vsak obiskovalec v obnovljeni vinski kleti Osterberger doživi zgodbo, ki jo je pisala zgodovina in pri tem razvajali svoje brbončice v vrhunskih vinih kot so Traminec, Renski rizling, Rumeni Muškat, Modri Pinot, Šipon, Cviček, Rebula, Merlot … V sled temu je obisk vinske kleti Osterberger in razvajanjem ob žlahtni kapljici vsekakor nepozaben in predvsem obvezen dogodek na potepanju in raziskovanju najstarejšega slovenskega mesta Ptuja.

Prikaži več

Maribor

Maribor in njegovo staro mestno jedro vas bosta navdušila s svojimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi in gostoljubnostjo Mariborčanov. Čudoviti mestni trgi z znamenitimi stavbami, Lent z najstarejšo vinsko trto na svetu, Mestni park s tremi ribniki in Piramido … V uličicah vabijo številne kavarne in čajnice, kjer lahko polni doživetij sklenete potepanje po mestu in poklepetate s prijatelji.

Prikaži več

Najstarejša trta na svetu

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, pred Hišo Stare trte še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Preživela je kljub srditim bojem med napadalci in branilci mesta, saj je bila današnja Hiša Stare trte nekoč del mestnega obzidja. Trdoživki niso do živega prišli niti požari, ki so bili zaradi lesenih ostrešij in slamnatih streh v poznem srednjem veku precej pogosti, niti trtna uš, ki je pomorila večino ostalih trt, prav tako ne zavezniško bombardiranje mesta, ko je bila Hiša Stare trte delno porušena, a je tej vzdržljivi rastlini uspelo preživeti.

Tako je danes Stara trta tudi edina rastlina, ki ima lasten muzej v Hiši Stare trte. Danes potomke Stare trte rastejo skoraj na vseh kontinentih in po številnih krajih v Sloveniji. Mariborski oktet in Neuvirtovi Štajerci so trti v čast posneli himno. Trti v čast so v Mariboru in okolici urejene tudi mnoge slikovite vinske ceste in številne vinske kleti.

Grozdje Stare trte je sorte žametovka ali modra kavčina in je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem. 35 do 55 kg simboličnega letnega pridelka vin je ustekleničenega v 2,5 dcl stekleničke znamenitega umetnika Oskarja Kogoja, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo - letno jih napolnijo nič več kot 100!

Prikaži več

Radgonska klet

Že več kot 160 let se kakor valovi reke Mure skozi Gornjo Radgono, v Radgonskih goricah pretakajo majhne skrivnosti in veliko znanje. Kako spretno razvajati vinsko trto, da se razbohoti v vsej svoji plemenitosti? Kako čas preživeti ob ljubkovanju grozdja? Kako vzljubiti vino, njegovo žlahtnost in opojnost? Kako mu vdahniti iskrivost, vir neštetih mehurčkov, ki nikoli ne presahne?

Vino nosi v sebi veliko zgodb. Prvo mu je prišepnil tisti nekdo, ki mu je namenil prostor pod soncem. Med rastjo so mu svoje zaupali domačini in popotniki, ki so se ustavili ob vinogradu, da bi se naužili njegove lepote. Leto za letom knjigo zgodb polnijo obiralci. Pripovedujejo mu vinarji, enologi, kletarji… Besedo ali dve mu zagotovo namenijo še prodajalci.

Vino nosi v sebi lepe zgodbe. Zgodbe ljudi, ki z njim živijo, ga negujejo in cenijo. Bodite del te čudovite zgodbe.

Ponos Radgonske kleti je Zlata radgonska penina, ki je pridelana je po tradicionalni ali klasični metodi z vrenjem v steklenicah, po kateri so pripravljeni tudi pravi šampanjci. Prvotni fermentaciji vina sledi ustekleničenje ob dodatku kvasovk, ki inducirajo sekundarno fermentacijo, s katero se formirajo za peneče vino tako nepogrešljivi mehurčki.

Zlata radgonska penina odleži na kvasovkah najmanj 24 mesecev, moč pa je najti tudi Zlate penine posebnih letnikov, ki so na kvasovkah zorele več, celo 10 let! Obenem Zlato radgonsko penino lahko označimo kot blanc de blancs, kar pomeni, da je pridelana iz čistega chardonnaya.

Prikaži več
 • H1 Grand Hotel Primus ****
 • H2 Hotel Mitra ***
 • 3 Jeruzalem
 • 4 Ptuj
 • 5 Vinska klet Osterberger
 • 6 Maribor
 • 7 Najstarejša trta na svetu
 • 8 Radgonska klet

Transfer z letališča

Gostom, ki k nam prihajate z letalskim prevozom, nudimo ugodne in udobne transferje z več okoliških
letališč. Naš šofer vas bo pričakal ob prihodu ter vas na povratku varno in pravočasno pripeljal do vhoda
v letališko zgradbo. Transfer lahko brez stroškov odpoveste do 72 ur pred pričetkom prevoza. Obvestilo o
točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0€ Potrdi izbor
Ne, hvala

Prevoz od doma do hotela

Gostom iz severne Italije ponujamo možnost prevoza od doma do hotela. Izbirate lahko med
dopoldanskim ali popoldanskim terminom, prevoz je namenjen za rezervacije 2–7 oseb do 5 dni pred
pričetkom prevoza. Obvestilo o točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  550 km
 • Čas vožnje:
  5,5h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0 € Potrdi izbor
Ne, hvala