Čebele in belokranjska pogača

Čebele in belokranjska pogača

Bela krajina je del Slovenije, ki je manj poznan, zato pa nič manj zanimiv. S svojo lego na sončni strani mitičnih Gorjancev, vas bo presenetila s svojo pestrostjo naravne in kulturne dediščine. Njeno ime izhaja iz vitkih belih brez ter belih lanenih oblačil, ki so jih Belokranjci nekoč nosili. Skoraj 600 km² kraškega ravnika na južni strani objema najtoplejša slovenska reka Kolpa, ki vabi k plavanju, čolnarjenju ali pohodu ob njenih bregovih. Kolpa je leta 2010 postala nosilka prestižnega naziva Evropske destinacije odličnosti.

PREDSTAVITEV

1. DAN:
Slovenci pravimo, da so čebele rade tam, kjer so dobri ljudje. V Beli krajini že dolgo gojijo sožitje med ljudmi in pridnimi delavkami. Kot dobrodošlico domačini radi ponudijo semiško medeno penino in belokranjsko pogačo. Obisk lokalnega čebelarja vam bo podrobneje prikazal pot od cveta do medu, medene izdelke boste lahko tudi poskusili. Po kosilu se boste odpravili do krajinskega parka Kolpa, ob mejni reki Kolpi, ki skozi območje parka večkrat spremeni svoj značaj. Velja za najbolj toplo slovensko reko in v njej se domačini veliko kopajo. Obiskali bomo Šokčev dvor v Žuničih, ki predstavlja za ob kolpski del Bele krajine značilen kmečki dom in je eden izmed zavarovanih kulturnih spomenikov v Krajinskem parku Kolpa. Je tip zaprte domačije, ki jo sestavljajo hiša, lopa in skedenj. Hišo povezuje zid, v katerem so vhodna vrata na dvorišče, s čimer je dvorišče zaprto z vseh strani. V njej je urejena kmečka sobica, kjer si boste ogledali starinsko pohištvo, otroško zibelko, stara kmečka oblačila, domače platno itd. Zaključek dneva bo še posebej tradicionalen, saj boste večerjali ob reki Kolpi in okusili domače okuse Bele krajine.

2. DAN:
Po zajtrku si boste ogledali Metliko z njenimi znamenitostmi, s sklopu ogleda pa se boste na delavnici peke tradicionalnih medenjakov in belokranjske pogače naučili postopka priprave tradicionalne kmečke jedi. Verjetno bodo želodci po privlačnih vonjavah že razdraženi, zato se bo kosilo zelo prileglo. Po kosilu pa se boste odpeljali do stare šole, kjer boste spoznali, kako so se v teh krajih šolali v prejšnjem stoletju. Nastanek šole in ideja o ustanovitvi Osnovne šole Bistra buča je z veliko truda dočakala svojo podobo, ki ponazarja način poučevanja v preteklosti. Razred v šoli je ravno tako opremljen po vzoru šestdesetih let prejšnjega stoletja, le mize in klopi so replika takratnih. Učitelj je seveda resen in strog, saj takrat z njim ni bilo šale, njegova obleka in palica v roki pa poudarjata avtoriteto, ki so jo takrat imeli učitelji. Če bo zapela šiba, ker ne boste pridni pri pouku, se vam vendarle ni treba ustrašiti, saj boste iz šole Bistra buča odšli zdravi in nasmejani, kot že dolgo ne. Ob koncu ure pa boste navzlic morebitni “porednosti” odnesli s seboj spričevalo, ki vas bo spominjalo na ta poseben dan.

CENA PAKETA NA OSEBO

 • VIP paket z vodnikom in prevozom: od 288 €
 • Skupinsko potovanje: od 229 €

PAKET VKLJUČUJE

 • Dobrodošlica s semiško medeno penino in belokranjsko pogačo
 • Obisk lokalnega čebelarja
 • Obisk krajinskega parka Kolpa
 • Prezentacija belokranjske domače obrti
 • Delavnica peke medenjakov ali belokranjske pogače
 • Ogled Metlike
 • Ogled šole Bistra glava
 • 2 x kosilo v izbrani restavraciji/gostilni
 • 1 x večerja
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu ****

Za več informacij o izletih in aktivnostih kliknite tukaj.

DODATNE INFORMACIJE

 • program poteka od 1.5. do 31.10., prihodi so možni vsak dan v tednu
 • program je namenjen skupinam 2–7 oseb in večjim skupinam, za katere lahko program prilagodimo
 • možnost kombiniranja dveh ali več paketov
 • turistična taksa je vključena v ceno
 • zaradi Covid-19 situacije izvajanje Vip tur in skupinskih potovanj do nadaljnjega ni možno

Hotel Kristal ****

Hotel Kristal se nahaja v kraju Dolenjske Toplice. Povezan je s Hotelom Balnea ****s in s panoramskim hodnikom z Wellness centrom Balnea.

Dolenjska je z razgibanimi travniki, prostranimi listnatimi gozdovi, žuborečimi zelenimi rekami in radodarnimi vinogradi sinonim za sproščenost in umirjenost. Od tukaj boste imeli odlično izhodišče za izlete. Podajte se na poseben doživljajski pohod skozi pragozd ali obiščite pustolovski park Otočec.

Vsi željni športnih aktivnosti lahko okrepite svoje telo kar v hotelu. Vadba v fitnesu ali obisk katere izmed skupinskih vadb bo okrepil srčnožilni sistem in povečal vašo vzdržljivost. Radi se pohvalijo, da so prvi v Sloveniji združili wellness s sodobnimi spoznanji klasične medicine in razvili medico wellness center s pestrimi programi, kar lahko preverite v Wellnessu centru Balnea, ki jo sestavljajo trije sklopi: Laguna z notranjimi in zunanjimi bazeni ter whirlpoolom, Oaza s centrom savn ter Aura z refleksoterapijami, različnimi masažami in ostalimi oblikami sproščanja … Posebnost: terasa za nudiste.

V hotelu Kristal, hotelu s stoletno tradicijo, je 55 udobnih in klimatiziranih sob z LCD TV, minibarom, brezplačnim WiFi-jem. Za tiste, ki želite več prostora, imajo suite in apartmaje.

V restavraciji s samopostrežnim zajtrkom in kosilom ali večerjo z meniji se boste počutili posebej dobro – saj veste, Dolenjska velja za deželo dobre hrane in okusnega domačega cvička. Organizirajo tudi tematske večerje, s predhodno najavo je možnost dietne hrane.

Prikaži več

Hotel Vital ****

Hotel Vital se nahaja v lepem zelenem okolju v bližini reke Krke v Dolenjskih Toplicah. Termalni vrelci in čudovita pokrajina že dolgo privabljajo goste, ki si želijo izboljšati zdravje in se sprostiti od tegob vsakdana.

Hotel, ki se ponaša z bogato zgodovino že iz leta 1776, je usidran v raj za ljubitelje narave in gibanja. Kočevski pragozd, Trška gora, Kostanjevica na Krki, Otočec s srednjeveškim gradom … tematske poti, čudoviti vinogradi z zidanicami in za piko na i – prav poseben med vini – cviček.

In ko je čas za sprostitev in potopitev v termalno, prijetno ogrevano vodo 36 °C, so vam v hotelu na voljo trije bazeni. V prizidku se nahaja priznan Center za medicinsko rehabilitacijo, ob njen pa najdete še telovadnico, fitnes, kozmetični salon in solarij. Ob robu lepo urejenega parka vas pričakuje Wellness center Balnea, ki se razprostira na kar 9200 m². Bogata sprostitvena ponudba zajema notranje in zunanje bazene, savne, kopeli, whirpool, nego obraza in telesa, oblikovanje postave, masaže in veliko več.

105 udobnih sob je opremljenih s sat. TV, minibarom in sušilnikom za lase. V avli vas pričakuje internetni kotiček.

V samopostrežni hotelski restavraciji poskusite pristne dolenjske dobrote.

Prikaži več

Obisk lokalnega čebelarja

Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost, čebelarjeva glavna naloga je pobiranje čebeljih produktov (najpogosteje medu) iz panjev.

Pobiranje medu iz panjev je odvisno od panja, običajno se odstrani zadnji ali zgornji del panja. Da se čebele umirijo, jih je treba »zadimiti«, kar pomeni da se v njih piha dim, da se malce umirijo. Potem čebelar vzame iz panja okvirje, na katerih so celice z medom. Vzame polne okvirje, notri pa da prazne, da jih čebele zadelajo. S posebnim orodjem odpre celice ter iz njih izloči med, ki ga precedi in tako dobi gost sladek med, ki je pripravljen za uporabo.

Večina čebelarjev se ukvarja s čebelarstvom zaradi pridelave medu, vendar je čebelarstvo veliko več kot samo pridelava medu. Gre za zelo razvejano dejavnost in prav zaradi tega imajo čebelarji dobre možnosti za razvijanje podjetniških idej v čebelarstvu. Lahko se odločijo za večje število matic in čebeljih družin, se usmerijo v trženje in v odprtje prodajnega prostora– npr. domače čebelarske sobe ali pa pridelujejo kakovostni Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Lahko se odločijo za pridelavo cvetnega prahu ali matičnega mlečka.

Med čebelarski pripomočki so osebna oprema in orodje, s katerim čebelar skrbi za urejen čebelnjak. Osebna oprema je nujna, imeti jo mora vsak čebelar začetnik in tudi čebelar z več panji, ker se mora pri daljšem delu s čebelami obvarovati pred piki čebel. K osnovni opremi sodi zaščitna mreža ali pokrivalo, ki se lahko natakne na drugo pokrivalo, ali se namesti na klobuk s širokimi krajci. Za zaščito rok so potrebne posebne rokavice, ki imajo primerne narokavnike, nad dlanmi gumirane, saj tako varujejo pred piki.

Med orodji uporablja panjsko dleto, s katerim odpira panjske dele zalepljene s propolisom. Uporablja ga tudi za odstranjevanje voščenih prizidkov. Omelce uporablja za odstranjevanje oziroma ometanje čebel s satja ob točenju medu. Grebljico na daljšem ročaju uporablja za čiščenje dna panja. Poleg osnovnega orodja lahko uporablja posebne klešče za izvlek satja, pri čiščenju panjev si pomaga s pleskarsko lopatico. Za mirno delo pri čebelah potrebuje tudi izvor dima, ki pomirja čebele. V ta namen uporablja kadilnike z mehom: ročni meh ali meh, ki ga poganja poseben mehanizem.

Nekdaj so čebelarji s pridom uporabljali prekuhano in posušeno lesno gobo. Med čebelarskimi pripomočki je tudi pribor za označevanje matic. V priboru so štiri barve in mrežice za priprtje matice med barvanjem in sušenjem barve. Tega pripomočka ne uporablja v primeru, če maticam pristriže krila. Čebelar skrbi, da je inventar, orodje in oprema vedno v uporabnem stanju, po potrebi pa orodje in opremo pred uporabo še dodatno razkuži. Dokumenti čebelarja so: proizvodni načrt, analiza donosnosti posameznih proizvodov, obračun poslovanja, seznam naložb v novi sezoni idr.

Čebelar prideluje med, cvetni prah, propolis, matični mleček, čebelji vosek in čebelji strup. (Čebelji strup uporabljajo za farmacevtske proizvode in v homeopatiji).

Prikaži več

Krajinski park Kolpa

Krajinski park Kolpa se razprostira ob mejni reki Kolpi in sicer na območju med Starim trgom in Dragoši, v celoti znotraj občine Črnomelj. Glavna znamenitost Krajinskega parka Kolpa je prav gotovo reka Kolpa s svojo dolino, ki skozi območje parka večkrat spremeni svoj značaj. Na začetku obravnavanega območja med Učakovci in Vinico se dolina odpre proti osrednjemu Belokranjskemu ravniku in se spet zoži pri Podklancu. Tod Kolpa teče v bolj ali manj ozki dolini pod Ziljami in Preloko vse do Žuničev, kjer se dolina do Miličev še izraziteje zoži in tvori kanjon z visokimi, previsnimi skalnimi stenami izmenično na obeh bregovih. Tu reka naredi največji zasuk v svojem toku in potem naprej teče proti severu in severozahodu. Pri Fučkovcih se počasi začenja nižinski tok po ravninskem svetu aluvialnih nanosov, kjer se dolina najbolj razširi.

Prikaži več

Šokčev dvor

Šokčev dvor v Žuničih predstavlja za obkolpski del Bele krajine značilen kmečki dom in je eden izmed zavarovanih kulturnih spomenikov v Krajinskem parku Kolpa. Je tip zaprte domačije, ki jo sestavljajo hiša, lopa in skedenj. Hišo povezuje zid, v katerem so vhodna vrata na dvorišče, s čimer je dvorišče zaprto z vseh strani. Hiša je restavrirana. V njej je urejena kmečka sobica, kjer si obiskovalci lahko ogledajo starinsko pohištvo, otroško zibelko, stara kmečka oblačila, domače platno itd. Drugi prostor je urejen v jedilnico s staro krušno pečjo, ki posebej vabi zaključene družbe in obiskovalce.

Prikaži več

Metlika

Kje dandanes iskati raj, če ne v odmaknjenih in neokrnjenih pokrajinah, kjer se prepletajo spokojnost, drugačnost ter bogata naravna in kulturna dediščina? Zato dobrodošli v osrčju Bele krajine, kjer se med Gorjanci in reko Kolpo skriva starodavna Metlika. Dovolite, da se Vas dotaknejo njena pestra zgodovina, kultura in prijazni ljudje.

Metliška občina je namreč deželica mnogoterih obrazov. Zaradi svoje odmaknjenosti je skrivnostna, neokrnjena in čista, njen razgiban svet pa prepoln čarobnih kotičkov, ki ponujajo oddih in razvedrilo. Čeprav geografsko odmaknjena, je že pred stoletjem orala ledino na marsikaterem področju. Tudi danes se lahko pohvali s kulturnimi običaji, kulinaričnimi posebnostmi in prireditvami, ki jih ni najti v še tako razvitih in bogatih krajih. Pozimi bela in spokojna nudi oglede stavbne in kulturne dediščine, spomladi cvetoča vabi po pohodniških in kolesarskih poteh, v toplih mesecih ohladitev ponudi zelena in čista lepotica Kolpa. Še posebej zablesti v jesenskih barvah, ko se napolnijo belokranjske kašče in vinski hrami. Tukajšnji vinarji pridelujejo vina, ki zadovoljijo še tako zahtevnega pivca, okusna domača hrana in gostoljubnost pa popotnike prepričajo, da se k nam vračajo znova in znova.

Prikaži več

Delavnica peke medenjakov in belokranjske pogače

V Belo krajino so belokranjsko pogačo prinesli Uskoki, ki so se naselili, kot zaščita pred Turki, na obronkih Gorjancev. Kasneje so se posamezniki selili oz. preselili v nižje vasi in tako prenesli svoje navade in s tem tudi peko pogače.

Kakšna je dobra belokranjska pogača? Takšna, ki je nastala pod rokami vešče gospodinje. Videz pogače odraža trud in energijo. Je okrogla, kar pomeni združenost in neskončnost. Njen razrez omogoči vsakemu enak delež. Videz rezine odraža način priprave in energijo, ki se je sprostila, medtem ko je gospodinja mesila testo. Sol in kumina s svojo razsutostjo kažeta natančnost gospodinje. Okus pogače pove veliko o kakovosti surovin. Seveda je pomemben tudi vonj pogače, ki nas ponese v kuhinjo stare mame. Belokranjska pogača je jed dobrodošlice, ki kaže razpoloženje gospodinje. Tradicionalen način postrežbe z lomljenjem pa poveže vse prisotne.

Članice DKŽ Metlika so belokranjsko pogačo zaščitile na nivoju Evrope. Vsako leto jih lahko srečamo in se udeležimo delavnice peke na prireditvi Vinska vigred in Mlada portugalka, ko celotno staro mestno jedro Metlike diši po toplem kruhu, pecivu in domačih dobrotah.

Certifikat za zaščiteno jed je prejelo že 23 proizvajalcev. To širi njen sloves in zdi se, da je še kako med seboj povezana s prečudovitimi vini in peninami, ki jih pridelujejo pridni, belokranjski vinarji.

Prikaži več

Osnovna šola Brihtna buča

V letu 2014 je svoja vrata odprla Osnovna šola Bistra buča na Radovici pri Metliki, ki v svojih nedrjih neguje raznovrstnost južnega kotička Slovenije – Bele krajine. Šola je namenjena promociji in spoznavanju Bele krajine na hudomušen in zabaven način. Spoznali jo boste v nabriti Osnovni šoli Bistra buča na Radovici pod “strogim” očesom učitelja, ki ga uprizarja Jože Matekovič. Ideja o snovanju tovrstne šole se je porodila znamenitemu belokranjskemu humoristu, piscu, kulturnemu delavcu in človeku številnih darov Toniju Gašperiču.

Programe v šoli, ki se prilagajajo, izvaja “strogi” učitelj. No, razen v primeru, ko prag šole prestopi nadležna in tečna ravnateljica, ki včasih nenapovedano obišče pouk v šoli Bistra buča in premeša štrene tako učitelju kakor tudi obiskovalcem Osnovne šole Bistra buča. Takrat tudi učiteljeva palica, iznajdljivost in strog pogled ne pomagajo veliko. Nenapovedano se lahko prikaže tudi hišnik šole, o katerem pa na splošno ni vredno izgubljati besed. Kakor rečejo včasih, nič od nič. Osnovna šola Bistra buča vabi v svoje klopi vse tiste, ki želijo spoznati, kako je potekal pouk v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ter na svojevrsten način spoznati turistično destinacijo in dediščino Bele krajine ter se ob tem dodobra nasmejati.

Prikaži več
 • H1 Hotel Kristal ****
 • H2 Hotel Vital ****
 • 3 Obisk lokalnega čebelarja
 • 4 Krajinski park Kolpa
 • 5 Šokčev dvor
 • 6 Metlika
 • 7 Delavnica peke medenjakov in belokranjske pogače
 • 8 Osnovna šola Brihtna buča

Transfer z letališča

Gostom, ki k nam prihajate z letalskim prevozom, nudimo ugodne in udobne transferje z več okoliških
letališč. Naš šofer vas bo pričakal ob prihodu ter vas na povratku varno in pravočasno pripeljal do vhoda
v letališko zgradbo. Transfer lahko brez stroškov odpoveste do 72 ur pred pričetkom prevoza. Obvestilo o
točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0€ Potrdi izbor
Ne, hvala

Prevoz od doma do hotela

Gostom iz severne Italije ponujamo možnost prevoza od doma do hotela. Izbirate lahko med
dopoldanskim ali popoldanskim terminom, prevoz je namenjen za rezervacije 2–7 oseb do 5 dni pred
pričetkom prevoza. Obvestilo o točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  550 km
 • Čas vožnje:
  5,5h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0 € Potrdi izbor
Ne, hvala