Čebela in pivo

Čebela in pivo

Čebele so naš ponos, saj je z njihovim obstojem omogočeno pridobivanje številnih dobrot. Med je vrhunski in naravni proizvod in življenje z njim je zdravo in polno. Ljudski običaji se v Sloveniji ohranjajo z veliko mero ljubezni in pozornosti. Številne alpske doline ponujajo naravne znamenitosti in možnost ogleda lokalnih običajev. Ponujajo sprostitev in umiritev telesa in duha. Ker imamo v Sloveniji tudi veliko hmelja, je pivovarstvo zapisano že skozi zgodovino. Skozi čebele in pivo bo doživetje Slovenije še posebej bogato in zanimivo.

PREDSTAVITEV

1. DAN:
S čebelami se boste začeli družiti v Čebelarskem centru Slovenije, v srcu Slovenije, kjer na območju z bogatimi čebelarskimi tradicijami, domuje tudi Čebelarska zveza Slovenije. Spoznali boste zgodovino čebelarstva na Slovenskem, obiskali zeliščno-čebelarsko medovito učno pot in si ogledali čebelnjak. Med in druge čebelje pridelke boste lahko tudi poskusili ter v dar dobili še majhno darilce. Kot se zgodbi spodobi, boste pomalicali v gostišču Čebelica. Pot vas bo po čebelicah peljala do enega najbolj pravljičnih predelov Slovenije: Logarsko dolino. V regionalnem centru se boste najprej spoznali kako izgleda polstenje ovčje volne in predstavitev avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc ter prikaz izdelave unikatnih polstenih izdelkov iz ovčje volne. Sledil bo ogled krajinskega parka Logarska dolina, sprehod po naravno-etnografski poti do slapu Rinka. Večerja in prenočitev bo v čudovitem hotelu Plesnik v Logarski dolini.

2. DAN:
Drugi dan bo namenjen spoznavanju piva in pivovarske tradicije na Slovenskem. Najprej boste obiskali Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva, kjer se boste seznanili s tradicijo pivovarstva, ki je v Sloveniji že dolgo doma. Prvi ohranjeni dokumenti, ki pričajo o varjenju piva v naših krajih, segajo že v 13. stoletje. Ob koncu 19. stoletja so se obrtne in rokodelske pivovarne hitro širile po Slovenskem in največje med njimi so zvarile tudi do 3.000 hl piva. Seveda boste pivo lahko tudi poskusili. Da bo doživetje popolno, tudi na pravi fontani piva. Kosilo bo želodce pomirilo, po njem pa se boste odpravili v grofovsko mesto Celje, ki je v svojem času konkuriralo celo velikemu Dunaju. Ostanki nekdaj mogočnega gradu še vedno stojijo in lahko se boste vrnili tudi v ta čas in spoznali eno najvplivnejših rodbin srednjega veka, vsekakor pa najmogočnejšo rodbino slovenske zgodovine.

CENA PAKETA NA OSEBO

 • VIP paket z vodnikom in prevozom: od 348 €
 • Skupinsko potovanje: od 289 €

PAKET VKLJUČUJE

 • Ogled Čebelarskega centra Slovenije
 • Ogled programa v Centru Rinka
 • Sprehod po krajinskem parku Logarska dolina
 • Ogled Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva
 • Degustacija piva na fontanah piva Zeleno zlato
 • Ogled Gradu Celje
 • 1 x malica
 • 1 x kosilo v izbrani restavraciji/gostilni
 • 1 x večerja
 • 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu ****

Za več informacij o izletih in aktivnostih kliknite tukaj.

DODATNE INFORMACIJE

 • program poteka od 1.5. do 31.10., prihodi so možni vsak dan v tednu
 • program je namenjen skupinam 2–7 oseb in večjim skupinam, za katere lahko program prilagodimo
 • možnost kombiniranja dveh ali več paketov
 • turistična taksa je vključena v ceno
 • zaradi Covid-19 situacije izvajanje Vip tur in skupinskih potovanj do nadaljnjega ni možno

Hotel Plesnik ****

Hotel Plesnik je alpski hotel v osrčju krajinskega parka, v katerem se boste počutili kot doma. Natančneje se nahaja v Solčavi, v Logarski dolini.

Vabljeni v mali raj v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp. Neposreden pogled preko travnika na markantne in mogočne gore Kamniško-Savinjskih Alp vas bo očaral in začaral. Logarska dolina je ena najbolj slikovitih alpskih ledeniških dolin in je destinacija odličnosti. V parku sta našla sožitje tradicija in narava. Za ljubitelje narave je tukaj veliko aktivnosti: pohajkovanje po dolini, kolesarjenje po Solčavski panoramski cesti, ki se vije na 1.200 m nadmorske višine, offroad vožnja s štirikolesniki, v bližini je šola kajtanja, pa še kaj bi se našlo. Prepustite se čarobnem svetu Alp, naužijte se čistega zraka, miru, vode ...

Gre za majhen družinski butični hotel z več kot 80 letno tradicijo, v katerem je glavni cilj zadovoljiti potrebe gosta, kar poskušajo doseči s tradicijo in lokalno povezanostjo. Ker jim je narava draga, so pri prenovi wellnessa sledili trajnostnemu razvoju. V wellnessu so na voljo različne savne, whirlpool z masažnimi sedeži, zunanji naravni bazen in prostor za počivanje. Po napornem, a pestrem dnevu bo tukaj sprostitev prav prijala.

32 prenovljenih in sodobnih sob v naravnih materialih daje občutek domačnosti. Vse sobe imajo sat. TV, sušilnik za lase, minibar, sef, na voljo tudi kopalni plašči in copati. Brezplačen WiFi je na voljo v skupnih prostorih.

Naj čuti zavibrirajo in se brbončice radostno prebudijo ob radostni hrani, ki jo lahko okušate v treh različnih ambientih. Prostorna hotelska terasa pa je kot nalašč za sprostitev ob dobri kavi ter lovljenje sončnih žarkov.

Prikaži več

Celjski grad

Romantičen, zapeljiv, mogočen, temačen, strašljiv, celjski ... Vse to je Stari grad Celje. Predstavlja obvezno destinacijo za vse obiskovalce Celja ne glede na to, od kod prihajajo. Mogočni grad z obzidjem, ki že stoletja vlada na griču nad mestom, vas bo že od daleč pustil brez besed. Ko ga boste obiskali, vam bo v spominu ostal za vedno.

Stari grad Celje je v pisnih virih prvič omenjen leta 1323. Njegova podoba je bila sprva mnogo skromnejša, saj je obsegal le romanski palacij z obzidjem. Današnjo podobo je grad dobil kasneje, ko so ga prevzeli grofje Celjski, najbolj znana in najpomembnejša vladarska rodbina na območju današnje Slovenije. Svojo oblast in politično moč so širili daleč po tedanji Evropi in tako krojili usodo širšega zemljepisnega območja. Prvi med Celjskimi, ki se je z ženo in štirimi otroki preselil na Stari grad Celje, je bil Friderik I. Ob vselitvi je grad temeljito spremenil in povečal v stanovanjsko rezidenco. Grad se je nato postopoma širil. Okoli leta 1400 sta bila na vzpetini zgrajena še štirinadstropni obrambni stolp, imenovan Friderikov stolp, ter obrambno obzidje, ki sta se ohranila vse do danes. Friderikov stolp je dobil ime po Frideriku II. Celjskem, ki je bil v stolpu zaprt. Dinastija Celjskih se je končala s smrtjo zadnjega moškega potomca, Ulrika II.

Grad je s prenovo dobil tudi sodoben Turistično informacijski center in Kavarno Veronika ter tako postal atraktivna turistična točka, ki ponuja prelep razgled na mesto in okolico. V Turistično informacijskem centru lahko obiskovalci izberejo promocijske zloženke, informativno gradivo o gradu, Celju in okolici ter informacije o znamenitostih in prireditvah v Celju. Na voljo je pestra izbira spominkov ter izdelkov domače in umetnostne obrti.

Stari grad Celje je vsako zadnjo soboto v avgustu prizorišče tradicionalne srednjeveške prireditve »Dežela Celjska vabi«, v poletnih mesecih pa se na njem odvija program Živa zgodovina, ki obiskovalcem ponuja možnost, da z obiskom postanejo del »žive« zgodovine in v avtentičnem okolju mečujejo z vitezi, streljajo z lokom, se spogledujejo z grajskimi princesami, ustvarjajo v srednjeveških delavnicah …

Prikaži več

Čebelarski center Slovenije

V Srcu Slovenije, območju z bogatimi čebelarskimi tradicijami, domuje tudi Čebelarska zveza Slovenije. V centru na Lukovici obiskovalcem omogoča spoznavanje zgodovine čebelarstva na Slovenskem, obisk zeliščno-čebelarske učne poti ter pokušino in nakup medu in drugih čebeljih pridelkov.

Prikaži več

Center Rinka

Center Rinka - večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega povezuje različne dejavnosti za trajnostni razvoj območja in prinaša nove razvojne priložnosti.

Svetlemu prostoru daje toplino oprema iz gorskega lesa macesna in smreke, občutek mehkobe je povezan z dekorativnimi in uporabnimi predmeti iz volne, prijeten vonj in okus pa dodaja izvirna kulinarična ponudba.

V enovitem prostoru se vsebinsko dopolnjujejo: razstavno prodajni kotiček, degustacijski, barski, bralni, internetni in otroški kotiček. Center Rinka je namenjen ljudem in organizacijam z idejo in željo po podjetniškem ali umetniškem ustvarjanju, medgeneracijskem druženju in ohranjanju dediščine, ki dajejo pomemben impulz trajnostnemu razvoju Solčavskega.

Polstenje volne ali filcanje je ena od najstarejših tehnik za izdelavo tkanine. Stara je približno 8000 let. Tehniko polstenja volne še vedno uporabljajo nomadski narodi v srednji Aziji in severnem delu vzhodne Azije. Postopek je še vedno enak tistemu iz preteklosti: strižena, neobdelana volna se v kombinaciji z vodo in milom in ob močnem drgnjenju začne sprijemati in nastane kompaktna osnova – polst.

Prikaži več

Krajinski park Logarska dolina

Igra narave je Logarsko dolino ustvarila globoko v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp in jo obdala s preko 2000 m visokimi vrhovi (Krofička, Ojstrica, Planjava, Brana, Turska gora, Rinke,...). Današnjo slikovito podobo Logarske doline je ustvaril ledenik v zadnji ledeni dobi.

Dolina je dolga 7 km, široka v povprečju 250 m. Deli se v tri dele. Za Log in Plest so značilne travnate zelenice, Kot pa je pretežno poraščen z gozdom. Za zeleno kuliso gozda se razlega veličastno šumenje slapa Rinka.

Privlačnost Logarske doline odseva v prvobitnosti okolja ter v številnih naravnih zanimivostih, ki privabljajo ljubitelje narave. Svoj pečat so prostoru vtisnile tudi kmetije, ki so skozi stoletja ustvarjale kulturno krajino. Ravno sožitje med človekom in naravo je tista vrednota, ki jo danes najdemo le redkokje.

Zaradi omenjenih vrednot, je bila Logarska dolina leta 1987 razglašena za krajinski park. Park obsega celotno dolino do grebenov gora, skupaj v velikosti 203 km2. Svojo podobo gradi na sonaravnem trajnostnem razvoju ter na kakovostni turistični ponudbi.

Prikaži več

Eco muzej pivovarstva in hmeljarstva

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je svoja vrata odprl novembra 2009 in je pomembna turistična pridobitev za celotno Spodnjo Savinjsko dolino, saj se je tradicija hmeljarstva in pivovarstva v teh krajih živi že od leta 1876.

Osrednji muzej, ki se nahaja v prostorih nekdanje sušilnice hmelja, je urejen v štirih nadstropjih. Obiskovalec v njem spoznava prehrano, oblačila, običaje, številne hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Zbirka je nastala s pomočjo družin, ki živijo s hmeljem, njihove dokumentacije, fotografij, spominov. Ime ekomuzej izhaja iz njegove povezanosti z okoljem in ljudmi.

Ponudbo osrednjega ekomuzeja dopolnjujejo vstopno-informacijske točke (VIT-i) v vseh občinah Spodnje Savinjske doline: Braslovčah, Polzeli, Preboldu, Taboru, Vranskem in Žalcu. Tu se vsaka točka predstavi na svoj način in vam ponudi celostno informacijo o ekomuzeju.

Na tradicijo hmeljarstva je vezano tudi kar nekaj prireditev, ki so na tak ali drugačen način povezane s hmeljem, tradicijo in običaji: postavljanje hmeljevk, dan hmeljarjev in izbor hmeljarskega starešine in princese, pohod po hmeljski poti in hmeljarski likof.

Prikaži več

Fontana piva

Fontana piv Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je tudi peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto.
V Žalcu so želeli obstoječo zgodovino povezati s sedanjostjo in postaviti temelje zanimive turistične zgodbe za prihodnost. Rezultat vseh teh dejavnikov je Fontana Zeleno zlato.

Zgodba o fontani se je pričela v letu 2014, na pobudo takratnega predsednika Zveze turističnih društev Občine Žalec, g. Matjaža Omladiča. Izvirna zamisel je je spodbudila Občino Žalec, da je še istega leta na arhitekturnem natečaju iskala idejne rešitve. Med šestimi predlogi je izbrala arhitekturni koncept podjetja RC Planiranje. V naslednjem letu so se vrstile priprave na projekt, imenovana je bila projektna skupina, ki se je soočala z mnogimi izzivi in jih uspešno reševala. Gradnja Fontane Zeleno zlato se je pričela aprila 2016, slovesno odprtje je bilo 6. septembra 2016, ob prazniku Občine Žalec, ki obeležuje spomin na dejanje II. vseslovenskega tabora iz leta 1868. V dveh letih delovanja, je fontano obiskalo več kot 100 tisoč obiskovalcev.

Fontana piv je postavljena v mestni park, v središču mesta, ob tržnico. Osnova za arhitekturno zasnovo fontane je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih oz. dveh fontanah, eni pivski in drugi, vodni. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu.
Fontano je gradilo podjetje Remont, tehnologijo pa zagotovilo podjetje Etra.

Fontana piv Zeleno zlato je prejemnica dveh nagrad Slovenske turistične organizacije - Snovalca in Sejalca.

Prikaži več
 • H1 Hotel Plesnik ****
 • 2 Celjski grad
 • 3 Čebelarski center Slovenije
 • 4 Center Rinka
 • 5 Krajinski park Logarska dolina
 • 6 Eco muzej pivovarstva in hmeljarstva
 • 7 Fontana piva

Transfer z letališča

Gostom, ki k nam prihajate z letalskim prevozom, nudimo ugodne in udobne transferje z več okoliških
letališč. Naš šofer vas bo pričakal ob prihodu ter vas na povratku varno in pravočasno pripeljal do vhoda
v letališko zgradbo. Transfer lahko brez stroškov odpoveste do 72 ur pred pričetkom prevoza. Obvestilo o
točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0€ Potrdi izbor
Ne, hvala

Prevoz od doma do hotela

Gostom iz severne Italije ponujamo možnost prevoza od doma do hotela. Izbirate lahko med
dopoldanskim ali popoldanskim terminom, prevoz je namenjen za rezervacije 2–7 oseb do 5 dni pred
pričetkom prevoza. Obvestilo o točni uri in lokaciji odhoda prejmete en dan pred prevozom.

 • Prevoz v eno smer
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  km
 • Čas vožnje:
  h
 •  
 • Vrsta transferja:
  enosmerni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
 • Prevoz v obe smeri
 • Relacija transferja:
  BENETKE - MORAVSKE TOPLICE
 • Razdalja:
  550 km
 • Čas vožnje:
  5,5h
 •  
 • Vrsta transferja:
  povratni prevoz
 • Cena:
  € na osebo
 • Število oseb:
Skupaj za vse osebe: 0 € Potrdi izbor
Ne, hvala